Battonya

Új emlékművel gyarapszik a város

Battonya Városnapján, 2017. május 26-án, az ünnepi testületi ülés zárásaként a katolikus templom melletti téren kerül felavatásra Zavaczki Walter Levente székelyudvarhelyi szobrászművész alkotása, amely az 1956-os hősöknek állít emléket.

A Turulmadár és a zászló fémből készült, egyedi kovácsolt alkotás, tudomásunk szerint Magyarországon nincs hasonló kivitelezésű munka.

Alkotója így jellemezte az emlékmű szimbolikáját:

“A Turulmadár szimbólum, amely jelzi a magyar szellem fennmaradását. Hiába a sok kiontott vér, a meghurcolás, a rengeteg elmenekült, a magyarság szelleme úgyis velünk van, összetart minket (…). Nem tudják szétszaggatni e szellemiséget még ha össze is fognak ellenünk, Őseink védőszelleme őrző szárnyai alatt vagyunk.

A kovácsolás alkalmazásával a Tűz minősége is bele van oltva, mely a Tűzmadár jelképévé is teszi, amely az egész emberiség kultúrájában megjelenik. Ezennel a megújulást, a feltámadást, az átváltozást, a megerősödést, az újjáteremtést jelképezi, mintegy cselekvésre, kreativitásra inspirálva minket.”

A posztamens vasbetonból készült, hogy erősebb ellenállású legyen és mészkővel van borítva.

A művész tanulmányait a nagyváradi Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán végezte. Eddigi munkáiról bővebb információt találhatnak a http://zavaczki.com/  weboldalon.

 Erdélyben számos köztéri alkotása van, Magyarországon többek között Visegrádon is található munkája.

A szobor felállítását „A Magyar Szabadság Éve” programsorozat keretében az 1956-os Emlékbizottság támogatta.