Battonya

Ünnepi testületi ülés és elismerések átadása a Városnapon

A hagyományokhoz híven május utolsó hétvégéjén Városnapot rendeztek Battonyán, amelynek egyik célja az itt élők összetartozásának kifejezése.

A programsorozat első rendezvénye a rendhagyó módon a Szentháromság Plébániatemplomban megtartott ünnepi testületi ülés volt.

A bensőséges keretek között megrendezett ünnepségen több elismerést is kiosztottak, jutalmazták a városért dolgozó, a város hírnevét öregbítő kiemelkedő egyéniségeket.

Marjai János polgármester megnyitója és Bajnai István kanonok, plébános köszöntőbeszéde után Gyulay Endre püspök és Kovács Árpád református lelkész mondott imát a városért. A díjazottakat Varga István jegyző méltatta és polgármester úrral együtt átadta részükre az oklevelet.

Díjazottjaink, akik ezen a bensőséges keretek között megrendezett ünnepségen vehették át az elismerést és akikre méltán büszkék lehetünk:

– Díszpolgári címet kapott városunk szülötte, GYULAY ENDRE, Szeged-Csanád nyugalmazott megyéspüspöke.

– A Városért emlékérmet ebben az esztendőben ketten kaptak, CSILLAG PÉTER, Molnár-C. Pál unokája, hagyatékának gondozója és CSATHÓ ANDRÁS pedagógus, muzeológus.

– Idén elsőként osztották ki az Év vállalkozója címet, amelyet VARGA IMRE a Dózsa Mezőgazdasági Zrt. elnöke kapott.

– A 2017-év elszármazottja- kitüntető címben DR. CZUTH LÁSZLÓ részesült.

– Az Év sportolója díjat ebben az esztendőben MEZEI NIKOLETT, taekwon-do Európa- bajnokunk kapta.

A város minden iskolája ajánlhatott diákokat, akik példás tanulmányi  eredményeikkel, magatartásukkal, szorgalmukkal kitűntek, megye- és országszerte is öregbítették városunk hírnevét. A kitüntetett tanulók:
• NAGY KRISTÓF – a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda 12. osztályos tanulója
• MEZEI NIKOLETT- a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda 8. osztályos tanulója
• VIDICZKI FRUZSINA- a Battonyai Két Tanítási Nyelvű Szerb Általános Iskola és Óvoda 8. osztályos tanulója
• ERDEI IMRE – a Magdu Lucián Román Általános Iskola és Óvoda 8. osztályos tanulója

Önkormányzatunk lehetőséget biztosít arra, hogy az ünnepi ülés keretében a város oktatási intézményei, illetve civil szervezetei jutalmazzák tanulóikat. Ebben az esztendőben csak a Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Általános Iskola és Óvoda élt ezzel a lehetőséggel. Molnár Mihályné igazgató asszony és Komlódiné Vidiczki Magdolna igazgatóhelyettes asszony adta át a díjat PUTNOKI VIVIEN, 9. osztályos, és HARGITAI GERGŐ GÁBOR 8. osztályos tanuló részére.

Valamennyi díjazottnak szeretettel gratulálunk, kívánunk jó egészséget és sok sikert további terveik megvalósításához!

Az ünnepi testületi ülés zárásaként a templom melletti téren került sor Zavaczki Walter Levente székelyudvarhelyi szobrászművész 1956-os hősöknek emléket állító művének avatására. A szoborállításról elmondott gondolatai után Marjai János polgármester és dr. Palkó Lajosné képviselő asszony leplezték le az emlékművet, ezt követően Gyulay Endre püspök, Kovács Árpád református lelkész, Ilie Ciocan, román ortodox pap és Gálity Illés, szerb ortodox esperes megszentelték az új köztéri alkotást.

Ónody Éva írónő avatóbeszéde után Marjai János polgármester, Korobán Éva és Komlódiné Vidiczki Magdolna képviselő asszony koszorút helyezett el az emlékmű előtt.