Battonya

Szent István-napi megemlékezés és kiállítás megnyitó

Battonya Város Önkormányzata és a Városi Művelődési Központ és Könyvtár közös szervezésében rendezték meg 2015. augusztus 20-án a budapesti Molnár-C. Pál Műterem és Múzeum anyagának bemutatásával egybekötött Szent István-napi megemlékezést. A rendezvényen Marjai János polgármester köszöntötte a résztvevőket. Borsodi János alpolgármester beszédében kiemelte az ünnep jelentőségét, méltatta államalapító királyunk életművét. Ezt követően városunk szülötte, Molnár-C. Pál kiállítását tekinthették meg az érdeklődők, melynek címe: Budapesten élteM-C.P. Sztanojev Angelika művész-tanár magyar népdalokat adott elő hegedűn. A kiállítást Csillag Eszter művészettörténész, a művész dédunokája rendezte és nyitotta meg. Csillag Péter, a művész unokája tartott nagyszerű tárlatvezetést. 

A battonyai képek jelenleg Budapesten vannak és szeptember 18-án, a Kulturális Örökség Napok keretében nyílik belőlük kiállítás a Molnár-C. Pál Galériában. A két gyűjtemény anyagát egy év időtartamra cserélték ki, közel 90 új képpel találkozhatnak az érdeklődők a battonyai Emlékházban.

SAM_6693

Marjai János polgármester köszöntötte az ünnepség résztvevőit.

SAM_6705

Ünnepi beszédet mondott Borsodi János alpolgármester.

SAM_6718

Sztanojev Angelika művész-tanár magyar népdalokat adott elő hegedűn.

SAM_6730

Csillag Eszter művészettörténész, a művész dédunokája rendezte és nyitotta meg a kiállítást.

SAM_6780

Csillag Péter, a művész unokája tartott tárlatvezetést.

SAM_6812

A vendégek érdeklődéssel hallgatták a nagyszerű tárlatvezetést.

MCP

Molnár-C. Pál 1938-ban egy latin nyelvű album összeállításával adózott államalapító királyunk, Szent István nagysága előtt, melynek címe: Szent István király-mappa. Az album csodálatos képeit vetítették ki az ünneplő közönség számára.

SAM_6796

A Szent István napi megemlékezés keretein belül, az ünnepi beszédhez kapcsolódva búzát vihettek emlékül azok, akik megtisztelték a városi ünnepélyt.

SAM_6797

Ezek a képeslapok megvásárolhatóak az emlékházban. Különösen érdekes számunkra az Angyali üdvözlet című képet ábrázoló lap, hiszen ez a battonyai katolikus templom oltárképének egy részletét ábrázolja.