Battonya

Pintér Mátyás az “Év Embere Békés megyében” cím harmadik helyezettje

A Békés Megyei Hírlap és a Beol.hu hírportál ismét meghirdette az ÉV EMBERE szavazást. A tavalyi esztendőben a HÉT EMBERE rovatban mutatták be azokat a Békés megyében élő, munkálkodó embereket, akik példaértékű  életművükkel, tevékenységükkel gyarapították a megye értékeit, közülük lehetett szavazni az ÉV EMBERÉRE.

A szavazatok alapján a cím harmadik helyezettje a battonyai Pintér Mátyás népművész, citerakészítő mester, aki sajnos 2015 októberében elhunyt, ezért a díjat lánya, Tóth Ferencné vette át a Sarkadon tartott díjátadó ünnepségen.

Matyi bácsi, ahogy városunkban szólították, Battonyán született és egy rövid időszaktól eltekintve, itt is élt. Saját készítésű citerái még az országhatáron túlra is eljutottak, mesterfokon játszott hangszerén, tanítványok sorát vezette be a citerázás rejtelmeibe. Citerazenekarával állandó kísérője volt a battonyai asszonykórusnak és a román kórusnak. Munkásságának nagy érdeme, hogy gyűjtötte a battonyai dalokat.

Battonya Városnapján  2015. május 29-én az Önkormányzat  „A Városért” emlékérmet adományozta számára. 

Életműve előtt tisztelegve, citeraszakkörök felélesztésével őrzik emlékét.

Matyi bácsi3

DSC02713

DSC02707

DSC02721

A díjátadó ünnepségen Pintér Mátyás unokája, Tóth Marietta, Marjai János, Battonya Város polgármestere és Tóth Ferencné.