Battonya

Calendula Terv – Felkarolják a battonyai gyermekfalut

Calendula - SOS gyermekfalu

A battonyai SOS Gyermekfalu Orosházára költözése után üresen állnak a battonyai épületek, azóta is értékesítésre várnak. A Dél-Békés Jövőjéért Szövetség munkacsoport vezetői már több ülésen tervezgettek, tanácskoztak a falu sorsáról, sőt, pár hete a helyszínre is ellátogattak, hogy megtekintsék a lehetőségeket. A városvezetés a térség felzárkóztatására, az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa a társadalmi érdekek szolgálatára szánja a falut.

Az országban Battonyán nyitotta meg elsőként kapuit az SOS Gyermekfalu 1986-ban, több mint hetven gyermeknek otthont adva. Orosháza képviselő testülete és az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa 2014-ben döntött arról, hogy 2015 őszén Orosházára költözzön a battonyai falu, hogy segítsék a szülők nélkül élő hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi integrációját. Azóta értékesítésre vár a határ menti településen a gyermekek korábbi otthona, erről már több munkacsoport ülésen szó esett a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség Calendula Tervének keretében. Néhány héttel ezelőtt a munkacsoport vezetők és tagok, látogatást tettek az SOS Gyermekfaluban Battonyán, hogy közösen megszemléljék a helyszín nyújtotta lehetőségeket Borsodi János alpolgármester koordinálásával.

– A városvezetés célja, hogy a jövőbeli tulajdonosok a falut olyan célokra használják, amelyek hozzájárulnak és elősegítik a térség felzárkóztatását, vagyis a Calendula Tervet. Ha a célok megvalósultak, és fejlett térséggé váltunk – ami lássuk be, nem kis munkával jár -, akkor pedig azt szeretnénk, ha a helyszínen olyan kezdeményezések jönnének létre, amelyek kielégítik a dél-békésiek igényeit akár kulturális, akár turisztikai szempontból – nyilatkozta Borsodi János.

Megkérdeztük József Imrét, az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának projekt- és területi igazgatóját, mi a véleménye a Szövetség felkarolásáról.

– Teljes mértékben pozitívnak tartom, örülök, hogy a munkacsoport vezetőknek komoly elképzeléseik vannak, kíváncsian várom, mi lesz a falu jövője. Számomra szimpatikus a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség célkitűzése, felkarolása. Mindenképp azt szeretnénk az alapítvánnyal, ha olyan kezdeményezést valósítanának meg az ingatlan komplexumban, ami a társadalmat és Battonya érdekeit is szolgálja.

A Calendula Terv keretében egyelőre még folyamatban vannak a tervezések, természetesen mindenkinek van saját ötlete, elgondolása, azonban hogy pontosan mit valósítanak majd meg, arról még nincs részletes információ.

Forrás: calendulaterv.hu