Battonya

„Battonyán születteM-CP” kiállítás megnyitója Budapesten

Az Ars-Sacra Fesztivál és Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében a budapesti Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban került sor 2015. szeptember 18-án a „Battonyán születteM-CP” kiállítás megnyitójára. A kiállítás anyaga a battonyai Molnár-C. Pál Emlékház állandó kiállítása, amelyet egy évre adtak kölcsön Budapestre.

A kiállítást rendezte Csillag Eszter művészettörténész, Molnár-C. Pál dédunokája, megnyitotta Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa. Köszöntőt mondott Antal Nikolett, az Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. művészeti vezetője. Zongorán közreműködött Csabay Domonkos.  

Az ünnepségen Battonya üzenetét Marjai János polgármester tolmácsolta. Csillag Péter, a művész unokája tárlatvezetésével szép keretet biztosított a rendezvénynek. Dr. Palkó Lajosné a battonyai Városi Művelődési Központ és Könyvtár vezetője ismertette a battonyai Molnár-C. Pál Emlékház 2011 óta eltelt időszak alatti fejlődését és a további terveket. Fokozatosan kívánnak megfelelni a kor kívánalmainak.  Ebben az évben pályázati pénzből digitalizálták a festményeket, amelyek rövid időn belül a világhálón keresztül is elérhetőek lesznek.  Bajnai István kanonok, Battonya plébánosa színvonalas előadásával foglalta szakrális keretbe ezt a felemelő és megindítóan szép kiállítást.

A két kiállítóhely keresi a további lehetőségeket az együttműködésre. Az ősz folyamán Pesterzsébeten a  Gaál Imre Galériában és a dunántúli városokban is megjelennek különböző kiállításokon a battonyai Molnár-C. Pál Emlékházban található festmények. A szervezők célja minél több művészetkedvelő látogatót meginvitálni Molnár-C. Pál nagyszerű munkáinak megtekintésére.

1.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.