Battonya

MoziFeszt, Magyar Filmek Fesztiválja Battonyán

Rendhagyó programként az Audiovizuális Kultúra Fejlesztéséért Egyesület és a Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében Magyar Filmek Fesztiválja zajlott július 19. és 21. között a battonyai Művelődési Központban.  A fesztivál három napja során hét magyar film versenyzett és versenyen kívül további négy film volt látható, melyeket az érdeklődők ingyenesen tekinthettek meg.

A program érdekessége, hogy a 2016 – 2017-ben készült legnépszerűbb magyar filmek közül a helyi közönség válogathatta ki a versenybe kerülő hét filmet, valamint ők választották ki az öt tagú zsűrit is, akiknek szavazatai alapján eldőlt, hogy melyik alkotás nyerte el a fesztivál fődíját.

Az egyesület a Mozgó Mozival együttműködve rendezte meg ezt a fesztivál jellegű bemutató sorozatot. Eddig két, határmenti városban, júniusban Encsen, júliusban pedig itt Battonyán.

Az esemény célja a kulturális hátrányok csökkentése és ezzel párhuzamosan a Kárpát-medencei magyarság identitásérzésének erősítése, az anyanyelv megőrzése, hosszabb távon pedig önszerveződő helyi filmklubok működtetésének, ill. irodalmi- és felolvasóestek szervezésének segítése, az érintett települések nevezetességeinek, érdekességeinek hatékony turisztikai megismertetése.

Az eseményen a rendezvény fővédnöke, Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Battonya Város Önkormányzata nevében Borsodi János alpolgármester köszöntötte a vendégeket, Aczél Anna, a fesztivál igazgatója nyitotta meg a fesztivált.

A három nap alatt közel hétszáz néző vett részt a filmvetítéseken. A szervezők fontosnak tartották, hogy határon átívelő eseményt hozzanak létre, ezért testvérvárosunk, Pécska lakóit  is bevonták, a fesztivál ideje alatt külön busszal szállították a nézőket a programra, valamint Aradról is érkeztek mozikedvelők. Itt köszönjük meg Antal Péternek Pécska Város polgármesterének és Balta-Taics Tündének a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület elnökének, Puskel Emesének az aradi csoport vezetőjének a szervezésben nyújtott segítséget, valamint az aktív részvételt.

Az első napon A Viszkis (Antal Nimród) és A tökéletes gyilkos ( Pacskovszky József) c. filmjét vetítették. A jó hangulatú közönségtalálkozó vendége László Zsolt színművész volt, aki A tökéletes gyilkos c. film főszereplőjét alakította. 

A második nap családi mozi délelőttjén versenyen kívül Dargay Attila Ludas Matyi c. rajzfilmjét, ezt követően Enyedi Ildikó Testről és lélekről c. filmjét vetítették. A délutáni versenyfilmek között szerepelt Csupó Gábor Pappa Pia, Szász János, A hentes, a kurva és a félszemű és Gárdos Éva Budapest Noir c. filmje.

A harmadik napon versenyen kívül Dargay Attila Vuk és Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért c. alkotását nézhették meg a vendégek. A délutáni versenyfilmek között pedig Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba Brazilok, majd Herendi Gábor Kincsem c. filmjei szerepeltek.

A hét versenyfilmből az öttagú zsűri, Árgyelán Péter, Gémes János, Halik Mónika, Mudrity Iván és Pálinkó Gábor (a zsűri elnöke) döntése alapján a fesztivál legjobb filmjének járó díjat, Borsos István, Csokonay-díjas szobrászművész alkotását Szász János, A hentes, a kurva és a félszemű c. filmje kapta.

A legjobb női és férfi alakítás díját, Új Szilvia helyi keramikus által készített plakettet Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza kapta.

Battonya Város különdíját, Kovács Anna Brigitta Battonyáról elszármazott festőművész alkotását Rohonyi Gábor és M.Kiss Csaba Brazilok c. filmje nyerte.

A díjakat az ősz folyamán Budapesten megrendezett záróünnepségen adják át, ahol felvonultatják a filmek szereplőit és alkotóit.

A rendezvényünk időtartama alatt moziplakátokat, valamint Új Szilvia keramikus „Babáim” c. nagysikerű kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

Koccintva a MoziFeszt sikerére, az esemény jó hangulatú zárásaként az eredményhirdetés után a nézők Sipos Kornél, az Audiovizuális Kultúra Fejlesztéséért Egyesület főtitkára vendégei voltak egy pohár pezsgőre.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a rendezvény támogatóinak és lebonyolítóinak, valamint a nézőknek határon innen és túl, akik – láthatóan és érezhetően – nagy örömmel vettek részt a rendezvényen és nagyban hozzájárultak a közös sikerhez.

Bízunk benne, hogy ez a nagy sikerű rendezvény folytatódik, mely újabb lehetőséget jelent számunkra a határon átívelő kapcsolatok erősítése, mélyítése érdekében, a több szálon történő kulturális kapcsolatok által.  Város lakóinak is egy új perspektíva nyílt meg a közösség-szerveződés terén, hiszen egy film klub elindítását már tervbe is vettük.   

Forrás: Fattonya Város Önkormányzata Facebook oldala